Boyama Bölümü

Viskon, pamuk , polyester , polyamid , modal – micro modal , yün , keten , floş , saten ve bunların karışımları ipliklerden yapılmış örgü kumaşların ( lycralı – lycrasız ) tümüne müşterinin istediği kalitede boya-terbiye işlemleri yapmaktayız.

Amacımız kaliteyi kontrol etmek yerine kaliteyi üretmektir. Bunu yaparken en büyük gücümüz;

  • Reverse-Osmos sistemi ile herzaman aynı özellikte ve standart ph su ile boyama yapmak
  • Eliar Kimyasal Otomasyonu ile doğru , eksiksiz kimyasal tartım ve dozaj sistemi
  • Color – Service Boya Tartım ve Çözme sistemi ile her parti için tekrarlanabilir , %100 doğru boya tartım, çözme ve makinalara dağıtma sistemi
  • 25`likten 1000`lik bütün Ht makinalarımızın aynı J-box, pompa , düze yapısına sahip olmasıdır.

Ram Bölümü

Tekstil boya-apre tesislerinde kurutma ve apre işlemlerini yapmak için kullanılan makinadır.

Uzunluğu kamara sayısına göre değişmektedir. 10 kamaralı olan makinanın uzunluğu yaklaşık olarak 34 mt’dir. Bu kamara dediğimiz bölümlerde sıcak havanın yardımıyla içinden geçen kumaşın kurutulması sağlanmaktadır. Kamara içindeki sıcaklıklar ortalama olarak 140 – 180 derece içinde değişmektedir. Ram makinesinin arka tarafında bulunan silindirler sayesinde kumaşların çizgilerinin düzgün çıkması sağlanmaktadır. Makinanın bir başından diğer başına giderken kat etmiş olduğu mesafeyi taşımak amacıyla iğne ve palet adı verilen düzenekler kullanılmakta ve sonsuz uzunluktadır. Her iki taraftan iğnelenen kumaş istenilen genişlik ayarlanarak ram makinasının kamaralarının aralarından geçirilerek ön tarafında bulunan sallama diye tabir edilen mekanizma ile arabalara alınarak ya paketlenirler yada başka bir işlem görmek amacıyla diğer bölümlere gönderilirler.

Yapılan işlemler: Kurutma, fikse, apreleme(tutuşmazlık, su geçirmezlik, yumuşaklık gibi) işlemler yapılmaktadır.

Kade Bölümü

Yumuşaklık özelliğini artırmak için kumaşı dekatür makinesine 2 bar basınçla alarak 1,5 dakika içten dışa, 1,5 dakika dıştan içe 110-130 °C buharla işlem yapılır. Kumaşın daha yumuşak tuşeye gelmesi sağlanır. Kayganlığın artması için ise kumaşı 140-180 °C sıcaklıktaki kalandır makinesinden geçirilir.

Ham Kalite Kontrol – Mal Açma

Müşterilerimiz göndermiş olduğu stok kumaşına program geçtiğinde istediği kilolarda sipariş açılır. Açılan refakat kartı önce ham kalite kontrol departmanına gider. Fason kumaşlarda ve boyalı kumaş satışlarında %100 olmak üzere ham kalite kontrol yapılır. Kumaşta belirli bir sayının üzerinde olan ham örgü kaynaklı hatalar (iğne kırığı, likra kaçığı, kuş gözü, yağ lekesi v.b) müşterilerimize bildirilir.

Aynı zamanda finişte istenen en ve gr/m² değerleri ile ilgili olarak sıfırlama testi yapılıp, istenen değerlere uygun olup olmadığı karşılaştırılır. Eğer kumaşta bir sorun yoksa tarafımızca işleme verilir. Aksi takdirde yukarıda bahsi geçen herhangi bir problem görüldüğünde müşterilerimize dönülür, müşterilerimizin kararı doğrultusunda hareket edilir.

Ham kalite kontrolü yapılmış ve okeyi verilmiş kumaşlar, uygun kazanlara göre göz ayarları yapılıp açıkken ve tüp olarak parti açma işlemi gerçekleştirilir.

Kalite Kontrol / Sevkiyat

Kumaşlar Ram ve Sanfor hattından geçerken kalite kontrole tabi tutulur. Ayrıca raporlandırma sanfor aşamasında %100 olarak her rolink için ayrı en, gr/m² ve yüzey kontrollerinin kaydı yapılır. Kumaşın son halinden alınan parçaya çekmezlik, dönme, en , gr/m² , tüylenme, ve müşterilerimizin talep ettiği haslık (yaş/kuru sürtme, ter haslığı , su haslığı , yıkama haslığı ) değerlendirmeleri sonucunda uygun standartlarda olan kumaşlar, renk için spektro alınıp 1in altında ise sevk edilir.

Labaratuar Bölümü

Müşterilerimiz , talep ettikleri renk çalışmalarında , kumaş kaliteleriyle birlikte istemiş oldukları renk orjinallerini (pantone kodu, reflaktans data değerleri, renk numunesi) tarafımıza bildirirler.

Bu doğrultuda, müşterilerimizin talep ettiği renkler ışık kaynağı altında (D65, TL84, TL83 vb.) spektrofotometreden (Gretag Macbeth Color-Eye 7000A X-ride) uygun boya kombinasyonu ile reçeteler alınır, bu reçete değerleri otomatik olarak spektrofotometreden tecnorama’ya (otomatik pipetleme makinesine) gönderilir, Roaches makinelerinde uygun boya programı ve sıcaklıkta boyamalar gerçekleştirilir.

Boya işlemi bitiminde otomatik yıkama makinesinde yıkamalar yapılıp, fularda homojen şekilde sıkılarak , hava ısıtmalı etüvde kurutulur. Akabinde D65 ışığı ile aydınlatılmış 20 °C sıcaklığa ve %65 nem oranına ayarlanmış kondisyon dolabında kumaşın doğal nemine ulaşması için bekletilir.

VeriVide ışık kabininde müşterilerimizin istemiş olduğu renkler talep edilen ışık kaynağı altında kontrol edilerek, kartelalar hazırlanır, müşterilerimize kalite kontrol çıktısıyla birlikte 1 veya 2 gün içersinde renk sevkiyatı yapılır.

Planlama Bölümü

Müşterilerimizden gelen sipariş formları doğrultusunda iş akışı planlanır. Refakat kartları açılan siparişler termin planlaması yapıldıktan sonra üretime verilir. İşletmemizin her departmanında bulunan özel yazılım programıyla tüm partiler her aşamada barkot sisteminden geçerek ilerler.

Ham Kumaş Depolama Bölümü

Müşterilerimizden gelen ham kumaşlar her partiye bir stok numarası verilip, bilgisayar sistemine işlendikten sonra depo kartı açılır ve numaralandırılmış raflara yerleştirilir